Vad är GDPR?

General Data Protection Regulation (GDPR) är en EU-förordning som syftar till att stärka skyddet för privatpersoner vid behandling av personuppgifter.

GDPR är en förkortning som knappast undgått någon organisation i Sverige och Europa de senaste åren. GDPR står för General Data Protection Regulation, och är kortfattat en EU-förordning som syftar till att stärka skyddet för privatpersoner vid behandling av personuppgifter. När den trädde i kraft 25 maj 2018 ersatte den det tidigare Dataskyddsdirektivet från 1995, samt alla medlemsländers nationella bestämmelser, i Sveriges fall handlade det om PUL, Personuppgiftslagen, som fick lägga sig i graven.

Det djupare syftet med GDPR är att ge medborgarna i EU starkare rättigheter och att harmonisera lagstiftningen mellan medlemsländerna – med GDPR gäller med andra ord samma lagtext i alla EU-länder. Tanken är helt enkelt att medborgarnas integritet ska stärkas och vara likvärdig. Det innebär till exempel att det nu ställs krav på att företag och andra organisationer ska informera om vilka uppgifter de hanterar, hur de hanterar uppgifterna samt varför de hanteras. Medborgare har också fått utökade möjligheter att under vissa omständigheter säga nej till att deras personuppgifter används.

På Binero Group tar vi givetvis GDPR på allra största allvar. Vi har genomgått ett antal internutbildningar i GDPR och personuppgiftshantering och gjort revisioner av var, hur och varför vi samlar in och sparar personuppgifter. Vårt mål är att alltid vara så transparenta som möjligt mot dig som kund. Därför strävar vi alltid efter att aldrig lagra mer uppgifter än vi behöver om dig.

Men GDPR berör förstås även dig som kund hos oss på andra sätt. Det kan därför vara en klok idé att sätta dig in i förhållandet mellan exempelvis en molnleverantör och den organisation som samlar in personuppgifterna. Du vet väl också att det till exempel finns en hel del att tänka på både vad gäller din e-posthantering och hur din webbplats fungerar och är skyddad? Vi rekommenderar på alla sätt läsning av några av våra artiklar som dyker djupare i GDPR-frågorna.

GDPR och molntjänster – så förändras spelplanen

https://binero.cloud/gdpr-och-molntjanster-sa-forandras-spelplanen/

Så GDPR-säkrar du din webbplats

https://blogg.binero.se/2018/05/sa-gdpr-sakrar-du-din-webbplats/